Betongkolossen fra 1969 skal pusses fullstendig opp
De åtte etasjene skal stå ferdig til innflytting om drøyt halvannet år.
St. Olavs plass 5 ble oppført i 1969 som hovedkontor for Oslo Helseråd, etter tegninger av Erling Viksjø og Inge A. Dahl. Viksjø var kjent som en etterkrigstidens aller viktigste arkitekter i Norge, og stod bak en rekke signalbygg rundt om i landet, som for eksempel Høyblokka og den nå revne Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo.
Gjertsens skole
På samme sted som dagens St. Olavs plass 5 stod tidligere Gjertsens skole, som ble oppført i 1869 etter tegninger av arkitekt Wilhelm von Hanno. Skolen var et latin- og realgymnas og hadde på det meste nærmere 600 elever. Kjente personer som tok artium ved Gjertsens skole var nobelprisvinner i medisin, Theodor Frølich, polarforsker Carsten Borchgrevink og Norges første kvinnelige kirurg, Louise Isachsen. Også Edvard Munch gikk på denne skolen da han som barn bodde i Pilestredet 30.
Gamle St. Olavs plass 5 ble revet i 1965.
En modernistisk perle på St. Olavs plass
Sammen med nabobygget i Universitetsgata 2, hvor IT-huben Rebel åpner i 2021, danner dagens St. Olavs plass 5 et spennende modernistisk uttrykk inntil en brosteinsbelagt plass med variert arkitektur fra flere tidsepoker. Utenfor hovedinngangen står skulpturen Tetraeder, utført i sandblåst, armert naturbetong med Telemark-singel av den spanske billedhuggeren Ramon Isern. Skulpturen ble laget spesielt for bygget, og sammen danner de en material- og formmessig helhet.
Skrevet av:
21.12.2020De åtte etasjene skal stå ferdig til innflytting om drøyt halvannet år.
Glasopor skumglass har på grunn av sine egenskaper blitt brukt i det utfordrende prosjektet Universitetsgata 7-9. Bruksområder har vært avrettingsmasse til innvendige ...
AART architects har inngått leieavtale med Entra på cirka 800 kvadratmeter i det ikoniske «Erling Viksjø-bygget» på Tullin i Oslo sentrum. Avtalen som nå er inn...