Viksjø-perlen på St. Olavs plass

En av de aller mest markante bygningene på Tullin er St. Olavs plass 5. Den ikoniske modernistbygningen i naturbetong, med sin triangulære form og rasterfasader, står oppført på Byantikvarens gule liste. Kulturminnet blir for tiden rehabilitert til et moderne kontorbygg av Entra, i samarbeid med Skanska, MAD Arkitekter og Krohn interiørarkitekter. ⁣

St. Olavs plass 5 ble oppført i 1969 som hovedkontor for Oslo Helseråd, etter tegninger av Erling Viksjø og Inge A. Dahl. Viksjø var kjent som en etterkrigstidens aller viktigste arkitekter i Norge, og stod bak en rekke signalbygg rundt om i landet, som for eksempel Høyblokka og den nå revne Y-blokka i Regjeringskvartalet i Oslo.

Gjertsens skole

På samme sted som dagens St. Olavs plass 5 stod tidligere Gjertsens skole, som ble oppført i 1869 etter tegninger av arkitekt Wilhelm von Hanno. Skolen var et latin- og realgymnas og hadde på det meste nærmere 600 elever. Kjente personer som tok artium ved Gjertsens skole var nobelprisvinner i medisin, Theodor Frølich, polarforsker Carsten Borchgrevink og Norges første kvinnelige kirurg, Louise Isachsen. Også Edvard Munch gikk på denne skolen da han som barn bodde i Pilestredet 30.

Gamle St. Olavs plass 5 ble revet i 1965.

Der hvor Viksjø-bygget står i dag, stod tidligere Gjertsens skole.
Foto: Narve Skarpmoen / Nasjonalbiblioteket

En modernistisk perle på St. Olavs plass

Sammen med nabobygget i Universitetsgata 2, hvor IT-huben Rebel åpner i 2021, danner dagens St. Olavs plass 5 et spennende modernistisk uttrykk inntil en brosteinsbelagt plass med variert arkitektur fra flere tidsepoker. Utenfor hovedinngangen står skulpturen Tetraeder, utført i sandblåst, armert naturbetong med Telemark-singel av den spanske billedhuggeren Ramon Isern. Skulpturen ble laget spesielt for bygget, og sammen danner de en material- og formmessig helhet.

Detalj av St. Olavs plass 5 med skulpturen Tetraeder. I bakgrunnen sees Rebel.

Skrevet av: Dan Kopf Pedersen 21.12.2020

Flere artikler

Arkitektkontoret AART til Viksjø-bygget

AART architects har inngått leieavtale med Entra på cirka 800 kvadratmeter i det ikoniske «Erling Viksjø-bygget» på Tullin i Oslo sentrum. Avtalen som nå er inn...