Slik blir det nye praktbygget i Tullinkvartalet

Universitetsgata 7-9 blir et high-end forretningsbygg, sentralt plassert et steinkast fra Karl Johan. Bak en fasade med avrundede hjørner og store vindusflater venter 22000 kvadratmeter høykvalitets kontorlokaler med teknologiske finesser.

Bygget skal stå ferdig i 2021, og har fortsatt plass til leietakere som ønsker seg inn i kvalitetslokaler i Oslo sentrum.

– Det kan virke litt pretensiøst å kalle det et praktbygg, men dette skiller seg virkelig ut blant de nye kontorbyggene i Oslo sentrum. De avrundede formene gjør bygget estetisk vakkert og inviterende. Samtidig som det har et moderne uttrykk, vil det falle naturlig inn blant de historiske bygningene i området. Det blir ti etasjer, men likevel ikke prangende eller overdøvende, og prinsipper for universell utforming ligger til grunn for arkitekturen, forteller utleiesjef i Entra, Christian Winsnes Rustand. 

Bygget er en del av Tullinkvartalet, hvor Entra er i ferd med å skape en revitalisert bygningsmasse og et bygulv som skaper puls og folkeliv døgnet rundt.

Fasadens avrundede former følger deg inn mot bygulvet, hvor det er tilgang til butikker, restauranter, kvartalets kulturhus og dekorative lyskunst.

Næringsbygg med store bruksmuligheter

Entra utlyste en arkitektkonkurranse for Universitetsgata 7-9 allerede i 2014. Oppdraget gikk til det danske arkitektfirmaet Cubo, som skisserte et bygg med et utradisjonelt uttrykk. Det blir ikke bare et kontorbygg, men et bruksbygg som er åpent for ansatte og befolkning gjennom høye etasjer for kaféer, restauranter og butikker på bakkeplan. 

– Et av våre mål var å lage et bygg som gir muligheter, forteller arkitekt i Cubo, Jens Martinsen.

– Leietakere skal ha mulighet til å tilpasse kontorlokalene etter alle behov, muligheter til å fritt passere inn i Tullinkvartalets indre rom, og videre ut i byen på den andre siden. Universell utforming gjør at det ikke fins begrensninger for hvem som kan bruke lokalene, forteller Martinsen.

Bygget som tidligere sto i Universitetsgata 7-9, et mursteinsbygg fra 80-tallet, er nå revet. Det samsvarte ikke med planene og ambisjonene for kvartalet, med en fasade som var lukket mot gata og lave etasjehøyder. I stedet kommer et moderne, høykvalitets praktbygg med teknologiske finesser som vil romme fleksible kontorlokaler for store og små virksomheter. Etasjene har 2,7 meter under himling, og bygget er utformet for å sikre en god internlogistikk og optimale arbeidsforhold.

Folk skal kunne ferdes uforstyrret i og ved bygget og på bygulvet. Det er blant annet lagt opp til at varelevering skal skje under bakken i et felles servicetorg, slik at de ikke sjenerer fotgjengere og kontoransatte på vei til jobb.

Utsikt til folkeliv, kunst og kultur

På gateplan kjennetegnes Universitetsgata 7-9 av tre portaler som er over seks meter høye. De danner passasjer til kvartalets indre rom fra ulike sider. Fasadens avrundede former følger deg inn mot bygulvet.

– Ofte er det slik at kontorlokaler som vender inn mot bakgården har en kjedelig og trist utsikt dominert av avfallsdunker, lastebiler, tekniske installasjoner og lignende. I Universitetsgata 7-9 kan kontorbrukere vende blikket mot folkeliv, kunst og kultur og ikke minst en fin variasjon i spennende arkitektur – her er faktisk utsikten mer spennende enn fra kontorvinduene mot gata, forteller Rustand.

De tre portalene gjør at bygget fra bakken ser ut som tre enkeltstående bygningskropper, men disse bindes sammen fra tredje etasje. Slik blir det store flater inne i bygget, som kan romme aktivitetsbaserte kontorer, åpne landskap eller cellekontorer – alt etter leietakerens behov. Dersom man har behov for flere etasjer, vil disse bindes sammen av åpne, interne trapper. Det er også muligheter for at større selskaper kan leie et helt bygg, med egen inngang og adresse.

En av de tre portalene mot gaten, som åpner opp og inviterer publikum til Tullinkvartalets indre rom. Byggets arkitektur gir rom for innstikk i flere etasjer hvor ansatte kan ta pauser i friskluft.

Urban takterrasse og grønne lunger i høyden

Bygget har flere solrike uteplasser som kan benyttes av kontorenes brukere. På toppen blir det en takterrasse med fjordutsikt, som kan måle seg med de man finner i metropoler som New York. Planen er å gi publikum tilgang til terrassen gjennom restauranten i første etasje, slik at den er åpen for alle utenom kjernearbeidstiden. Samtidig er den et flott sted for en liten pause for kontorbrukerne.

– På takterrassen planlegger vi grønne lunger med aktiviteter og serveringsmuligheter, som kan bli et spennende tilskudd for byens befolkning, og ikke minst kontorbrukere. Innstikkene gir rom for utearealer og grønne lunger for på ulike steder i bygget, slik at man alltid kan ta en pause i friskluft, forteller Rustand.

 

Les mer om tilbudet og mulighetene i Universitetsgata 7-9 her

Takterrassen blir en attraksjon for både kontoransatte og befolkningen

Skrevet av: Entra 29.03.2019

Flere artikler

Viksjø-perlen på St. Olavs plass

En av de aller mest markante bygningene på Tullin er St. Olavs plass 5. Den ikoniske modernistbygningen i naturbetong, med sin triangulære form og rasterfasader, st...