Pusset opp slitent kontorbygg på Tullinløkka med 70 prosent gjenbrukte materialer. Fikk Dogas hedersmerke.

Det var antakelig få som spådde en gjev arkitekturpris da Entra kjøpte det beskjedne og slitne kontorbygget i Kristian Augusts gate 13 i Oslo sentrum. Doga kaller resultatet av byggeprosessen «en ledestjerne for fremtidens sirkulære byggebransje.»

Sammen med Spaces, arkitektene i Mad Oslo og Scenario interiørarkitekter har Entra torsdag mottatt Doga Hedersmerket 2021 for prosjektet KA 13. På sine nettsider forteller Doga historien om det gamle, litt slitte, men klassiske kontorbygget på trikkeholdeplassen midt i sentrum, mellom SAS-hotellet og Universitetet på Karl Johan, vis-a-vis den åpne plassen Tullinløkka.

Tidlig i prosjekteringsfasen ble det klart at eiendomsutvikleren Entra og Mad arkitekter ønsket å renovere kontorbygget i Kristian Augusts gate 13 ved hjelp av ombruk og gjenbruk av materialer og bygningsdeler. Kristian Augustsgate 13 endte opp med en gjenbruksprosent på 70. Og det selv om bygningen består av en gammel del og et nybygg. Begge bygningskroppen har fått fasadeplater fra andre renoveringsprosjekter. Betongdekker ble hentet fra regjeringsbygningen R4 i Grubbegata, et bygg som ble revet i 2019.

Vinduene kommer fra en feilbestilling til Kværnerbyen, mens gitterplater fra gamle Tøyenbadet har fått nytt liv som rekkverk. I tillegg har prosjektet reddet og satt i stand store mengder inventar fra det gamle kontorbygget.
 

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur uttaler at prosjektet har potensial til å endre bransjen.


Artikkelen er et utdrag fra Vårt Oslo. Les hele artikkelen her.

Skrevet av: 19.03.2021

Flere artikler

Tullin lyser opp

På hjørnet av Universitetsgata og Pilestredet bygger Entra et nytt kontorbygg i Tullinkvartalet. Utsmykket med nyutviklede lysinstallasjoner både ute og inne står Uni...