Kjære Statens vegvesen. Si ja!

Slik kan kanskje fotgjengerovergangen, for Universitetsgata over Pilestredet, se ut i juni. Illustrasjon: Mad arkitekter

 

Kjære Statens vegvesen. Si ja!

Dato: 19. februar 2024

I juni skal Ring 1 stenges for trafikk, i tre år. Juni er også Pride-måned i Oslo. Vi har nå søkt Statens vegvesen om å male en av Oslo sentrums viktigste fotgjengeroverganger i regnbuens farger.

Lørdag søkte vi Statens vegvesen om å male gangfeltet, for Universitetsgata over Pilestredet (Ring 1) i regnbuens farger. Vi mener dette er en veldig god idé. For alle!

Hele premisset for senkingen av Hammersborgtunnelen handler om terrorsikring. Etter skytingen i Oslo 25. juni 2022 har feiringen av Pride kanskje blitt viktigere enn noen sinne. Samtidig har vi jo også fått med oss veivesenets høringsuttalelse, med frist 8. april, der de fraråder bruk av regnbuefargede gangfelt.

I juni 2024 skal Ring 1 stenges. Vi har i over to år argumentert for hvor viktig det er å beholde gangfeltet, og argumentert kraftig for at veivesenet heller bør velge delt riggområde. En gangbru, med trapper, over høye byggegjerder vil lage en hindring. Gående, syklende, bevegelseshemmede og andre vil oppleve det som svært mye vanskeligere å benytte sentrum dersom ikke denne overgangen opprettholdes. Så må den gjerne kunne stenges i de tilfeller transport må gjennom. Vi har vist løsninger som er mulige, og som ivaretar HMS.

Det som er like viktig med vår søknad er at vi håper Statens vegvesen ser at dette kanskje kan bidra til å snu noe av den negative oppmerksomheten om veiprosjektet. La oss legge til side mangelfull planlegging, dialog, informasjon og kommunikasjon. Vi er villige til å legge dette bak oss, og se fremover. Vi er villige til å se på nye løsninger fra veivesenets side, og kan også legge tidligere uoverensstemmelser bak oss. Vi har hele veien ønske å bidra!

Pride handler om kjærlighet, og om retten til å elske hvem du vil. I 2024 har samfunnet vårt kommet dit at 99,9% av oss anerkjenner at alle er forskjellige, og at alle bør ha denne retten. Ingen terrorist skal skremme oss fra dette. Derfor mener vi at en regnbuefarget fotgjengerovergang her, for et prosjekt som handler om terrorsikring, har en stor symboleffekt.

Fra juni i år og tre år fremover skal ingen biler og busser kjøre i Pilestredet. Men, uansett om det blir gangbru eller ikke akkurat her har veivesenet sagt at denne overgangen skal være åpen i helger og ferier, for gående og syklende. Derfor er det ingen trafikkfare forbundet med å male gangfeltet her i regnbuefarger.

Vi håper Statens vegvesen ser verdien av vår idé, og svarer positivt på søknaden vi har sendt.

Øystein Aurlien
Daglig leder, Tullinsamarbeidet

 
Forrige
Forrige

Hva bestemmer dere i morgen, da?

Neste
Neste

ByMad setter cafédrift på pause. Ring 1 skaper usikkerhet