Hvorfor navnet Tullin?

For tiden gjennomgår Tullin en revitalisering som skal blåse nytt liv og skape ny aktivitet i det som gjennom 250 år har vært en byens aller viktigste treffpunkter. Midt i Oslo vokser Tullin fram. Men hvorfor kaller vi egentlig området for Tullin?

Mange kjenner til Tullinløkka, Tullins gate og kanskje Tullins café. Men Tullin er så mye mer! Før det oppstod bebyggelse her var det et myrlendt og småkupert jaktområde i Bymarken, utenfor vollene som omkranset det gamle Christiania – dagens Kvadraturen. Tvers gjennom dette området rant Bislettbekken ned mot fjorden i Bjørvika. Inntil Bislettbekken lå den 99 mål store eiendommen Ruseløkken, som strakk seg helt fra Pilestredet ned til området som utgjør dagens Klingenberg. Fra 1760-tallet og utover var dette et kjent forlystelsesområde i byen, hvor store anledninger ble feiret og saluttert med kanon. 

Claus Tullin

I 1807 blir Ruseløkken kjøpt av kjøpmann og hoffintendant Claus Tullin, som er sønn av byens store dikter på denne tiden, Christian Tullin. Han bosetter seg i løkkas hovedhus som stod omtrent der Nationaltheatret ligger i dag. Claus Tullin er altså bakgrunnen til hvorfor området heter Tullin. 

Skøytebane på Tullinløkka rundt århundreskiftet 1900.
Foto: Anders Beer Wilse / Oslo Museum

Tullins første vokstperiode

Staten overtar i 1837 deler av Ruseløkken for å anlegge Slottsvejen – nåværende Karl Johans gate – opp til Slottet, og som tomt til Universitetet. Tullin begynner dermed å vokse rundt Kristianias nye byutviklingsområde. I 1869 blir den nordre delen av Ruseløkken fraskilt fra resten av eiendommen. Her blir det anlagt lekeplass på sommertid og skøytebane på vinterstid. Dette området blir kjent som Tullinløkka – et torg- og parkanlegg som på slutten av 1800-tallet utvikler seg til å bli en av byens aller viktigste treffpunkt for både feiringer, politiske markeringer og utstillinger. 

Tullin vokser igjen

Etter mange år med midlertidige løsninger, blant annet flere tiår som parkeringsplass, har Claus Tullins gamle tomt nå fått den oppgraderingen den fortjener, dog fortsatt midlertidig, med attraktive parkmøbler og lekeplass for de minste. Tullinløkka er Tullins hjerte, og rundt plassen vokser nye attraktive byrom fram til glede for alle tullinere – både beboere, besøkende og de som jobber her. 

Skrevet av: Dan Kopf Pedersen 11.11.2020

Flere artikler

Viksjø-perlen på St. Olavs plass

En av de aller mest markante bygningene på Tullin er St. Olavs plass 5. Den ikoniske modernistbygningen i naturbetong, med sin triangulære form og rasterfasader, st...