Det gode liv på Tullin

Kanskje den viktigste faktoren i et byområdes suksessformel er god mat og drikke. På Tullin vokser det nå fram et mangfoldig tilbud for enhver smak, der nykommere så vel som gamle travere av spisesteder og barer gjør området stadig rikere også på den fronten. Vi gleder oss til å nyte tilbudene til fulle når vi omsider er tilbake i normalt gjenge etter pandemien!

En av nykommerne, Din Deli, finner du i jusstudentenes nye praktbygg Domus Juridica i Kristian Augusts gate. Det italiensk-norske konseptet med amerikanske aner serverer de lekreste delikatesser fra de beste leverandørene i Italia. Kokkene har smakt seg gjennom utallige skinker, oster, sauser og andre spesialvarer fra Italia som kan handles over disk. Her kan du også sette deg ned og nyte pizza eller kanskje en kaffe med croissant.

Grønn mat

Plantebasert mat er i vinden som aldri før, og på Tullin finner du Nordvegan, som har blitt en av byens mest populære veganrestauranter. Maten serveres som buffet og endres daglig. Målet er å alltid servere spennende og sunne retter med et lavest mulig klimafotavtrykk. Borte er drømmefangerne og soltapetene fra gamle dagers vegetarrestauanter. Det lyse interiøret i Nordvegan er moderne og eklektisk med både lysekroner, grønne planter og trevegger. 

Et lite stykke Japan

Om du lengter til soloppgangens rike, kan du spasere oppover St. Olavs gate med Sankt Olav kirke som fondmotiv. Her ligger Izakaya som et “hull i veggen”, og bak en anonym dør åpner det seg et lite stykke Japan, midt i Oslo. Menyen består av lekre, autentiske retter som er perfekt til å dele langs langbordene i lokalet. Det prangende interiøret består av bannere og japanske filmplakater. Og selvsagt får du byens beste sake her!

Oslos rockebule nummer én

Siden oppstarten i 1984 har mang en rockespire lesket seg med duggfriske halvlitere på legendariske Last Train i Universitetsgata. Den intime rockeklubben er en en av få gjenværende utesteder fra den store utelivsboomen i Oslo på 1980-tallet. Den tette sigarettrøyken er borte for lenge siden, men konsertplakatene og rockememorabiliaene har vært vitne til flere legendariske konserter, innen både rock, punk og psychedelia. Nettene blir ofte lange på Last Train når diskusjonen går om hvorvidt Velvet Underground eller Led Zeppelin hadde størst påvirkning på rockehistorien. Resultatet er ofte at man går glipp av siste toget hjem. 

Italienske retter i historiske lokaler

I motsatt ende av Universitetsgata og skinnjakkeskalaen ligger den italienske trattoriaen Tekehtopa i et luftig og elegant lokale som tidligere huset Rikshospitalets apotek fra 1892 til til 1982. Restauranten åpnet som Café Apotheket i 1997, men måtte skifte navn i 1999 etter påtrykk fra apotekerforeningen som mente at navnet var uegnet for en restaurant. De valgte da dagens navn, som er apotheket baklengs. Tekehtopa serverer italienske retter og har en populær uteservering både i bakgården og fortauet mot St. Olavs plass i sommerhalvåret. Inne i bygget er lokalets historie hyllet med et lite museum tilegnet det gamle Apotheket. I samme hus ligger også Bar Babylon hvor du kan nyte cocktails i bakgården i sommerhalvåret. 

Tekethopa og Bar Babylon deler bakgård. Foto: Tekehtopa/Bar Babylon

Happolati temmer sulten

I samme hus som Tekehtopa og Babylon finnes enda en perle. Happolati har sitt navn fra den persiske agenten fra Knut Hamsuns klassiske roman, Sult, som ifølge historien oppfant den elektriske salmebok. Her serveres asiatiske retter med nordisk preg, en kombinasjon som også gjenspeiles i det lyse og moderne interiøret. Happolati ligger i samme lokaler som den tidligere Michelin-restauranten Ylajali, som også hadde sitt navn etter en figur fra samme bok. Til tross for navnets opphav er det ingen grunn til at du skal vandre sulten ut i Oslos gater etter et besøk på Happolati. 

Happolati. Foto: Lars Petter Pettersen

Studentklassiker ved Holbergs plass

Ved trikkestoppet på Holbergs plass ligger en uformell kafé som med sine hyggelige priser har vært en studentfavoritt siden oppstarten i 1999. Tullins café er mange tilflytteres første møte med det klassiske urbane kafélivet, og på dagtid finner du flere OsloMetere her som fordyper seg i faglitteratur i en eklektisk interiørmiks som sender tankene til rustikke stabbur og India like mye som Wienske kafé-forbilder. Ungdomsmusikken på Tullins café er fortsatt Bruce Springsteen, men det er også en del av sjarmen. 

Deilig kaffe i koselige retroomgivelser

Hiphetsfaktoren skrus betydelig opp om man vandrer nedover Pilestredet for å nyte kanskje byens beste kaffe på Fuglen. Retro-interiøret består av mange norske designklassikere fra midten av forrige århundre. Brune skinnsofaer, palisander og de brune trepanelveggene du tidligere kun har sett i barndomsbildene til bestemor eller kopier av på IKEA. Om du liker stolen du sitter i eller koppen du nyter americanoen din i, kan du faktisk kjøpe de. Fuglen er nemlig også en vintagebutikk der det meste av inventaret er til salgs. Og det passer veldig bra i disse gjenbruksdager. På kvelden transformeres kaffebaren til en av byens beste og mest etablerte cocktailbarer. 

Gourmetrestaurant i ny drakt

Om du digger gourmetmat som ikke koster skjorta, er Restaurant EIK på Clarion Collection Hotel Savoy et utmerket valg. For tiden er restauranten under renovering, noe som betyr at at det retrokule, men noe utdaterte 80-tallsinteriøret får seg et etterlengtet ansiktsløft som skal gjøre den tidligere Michelinstjernede restauranten klar for et nytt decennium. 

Anarkistenes høyborg

For de aller mest pønka byr Tullin på det autonome ungdomshuset Blitz. Det grafittirike huset i Pilestredet 30 har siden 1982 vært tilholdssted for byens radikale anarkister og venstresosialister. Lite har forandret seg siden hardcorelegendene i Life… But How To Live It? svingte rastaflettene sine foran en elektrisk moshpit her på slutten av 1980-tallet. Interiøret preges av bandklistremerker fra hele verden og politiske slagord skrevet med sprittusj på veggene. Selv om det kan føles veldig internt når du kommer inn døren, er Blitzerne hyggeligere enn du tror, så lenge du legger dressjakken hjemme og rufser til kontorsveisen litt. I kafeen serveres veganske småretter til særdeles hyggelige priser du må minst 20 år tilbake i tid for å huske. 

Brennhete Katla

Katla er en islandsk vulkan, en ildsprutende drage i Brødrene Løvehjerte og en av de mest brennhete restaurantene på hele Tullin. Her kan du nyte en forrykende 8-retters middag på bare 2.5 timer, uten at det føles stressende. Lokalet er luftig, røft og upolert med eksponerte betongvegger. Om du trenger å komme deg kjapt avgårde, kanskje til et show på Edderkoppen, kan du nyte en spicy margarita og retter fra en egen á la carte-meny i matbaren. 


Toppen av isberget

Disse og mange flere er med på å gjøre Tullin til en av de mest spennende og mangfoldige destinasjonene for matopplevelser og uteliv i hele Oslo. Restaurant Fjord, Beijing Palace, Den Glade Gris, Cafe Amsterdam, Dagny´s. Listen med populære restauranter, kaféer og barer på Tullin er lang.

Og enda mer kommer

Som om ikke det var nok kan alle Tullinere glede seg til en rekke nye konsepter som åpner om ikke lenge. I 2021 åpner baren Skråplanet i den gamle parkeringsgarasjen i IT-huben Rebel i Universitetsgata 2. Baren blir en av byens aller lengste, og her kan gjestene nyte spennende ølsorter fra husets eget mikrobryggeri. I Rebel vil det også komme en ramen-restaurant og en vinbar som spesialiserer seg på italienske viner. Noe for enhver smak altså, enten du er in-house nerd på bygget eller tilfeldig forbipasserende. 

Så hvorfor ikke velge Tullin neste gang du trenger en deilig lunsjbit eller byr ut på en helaften? Strøket ligger jo tross alt midt i Oslo sentrum! 

På Skråplanet kan du fra høsten 2021 nyte herlig mikrobrygget øl.

Skrevet av: Dan Kopf Pedersen 04.12.2020

Flere artikler

Viksjø-perlen på St. Olavs plass

En av de aller mest markante bygningene på Tullin er St. Olavs plass 5. Den ikoniske modernistbygningen i naturbetong, med sin triangulære form og rasterfasader, st...